Quelle horeur! Ben je net klaar met die grote klus of opdracht die je maanden de tijd heeft gekost, wordt er niet betaald! Wat te doen? Laten we beginnen met het feit dat het nooit leuk is om achter je geld aan te lopen. Misschien vind je het privé moeilijk om geld terug te vragen dat je hebt uitgeleend of denk je vaak ‘laat maar zitten’ als het om een klein bedrag gaat of als iemand niet reageert op je Tikkie of op je appje waarin je vraagt om de terugbetaling. De kans is dan groot dat je je bezwaard voelt om ook zakelijk achter je geld aan te moeten lopen. Maar goed, het zal ooit moeten gebeuren dus beter neem je jezelf voor om niet met je te laten sollen en meteen op de verloopdatum van de factuur contact op te nemen met je klant of opdrachtgever.
Hoe stuur je een betalingsherinnering?
Stap 1 is het versturen van een betalingsherinnering. In sommige boekhoudprogramma’s kun je een voorgeprogrammeerd bericht versturen met een betalingsherinnering. Dat is wel zo makkelijk want dan is het met een druk op de knop geregeld. Maar als je nog geen boekhouder hebt of een boekhoudprogramma zonder deze functie, dan kun je uiteraard zelf een e-mail versturen met in het onderwerp ‘betalingsherinnering’. Een betalingsherinnering is vriendelijk van toon. Het kan immers voorkomen dat een klant of opdrachtgever een reden heeft om niet te betalen of je factuur heeft gemist. Gebeurt het vaker, dan kan het natuurlijk ook een smoes zijn om later te betalen, daarover een andere keer meer. Laten we uitgaan van het positieve en dus een bericht sturen met de volgende strekking:
Onderwerp: Betalingsherrinnering factuurnummer 16
Geachte mevrouw van der Ven,
Bijgevoegd vindt u factuurnummer 16. De betalingstermijn van deze factuur is inmiddels verstreken. Ik zou het op prijs stellen als deze factuur zo snel mogelijk wordt voldaan. Alvast bedankt.
Met vriendelijke groet,
Je naam en bedrijfsnaam
Van betalingsherinnering naar aanmaning
Na het versturen van de betalingsherinnering kunnen twee dingen gebeuren: er wordt betaald of er wordt niet betaald. Als er niet betaald wordt, dan kun je overgaan tot een aanmaning. Deze is dwingender van aard dan de herinnering. Als je aan een particulier factureert, ben je verplicht deze 14 dagen de kans te geven te betalen voor je extra kosten voor een incasso in rekening mag brengen. Je moet dan aan de klant laten weten dat het extra kosten met zich meebrengt als geen gehoor wordt gegeven aan de aanmaning, je mag niet zomaar extra kosten in rekening brengen.
Benieuwd naar het format van een aanmaning en naar wat je doet als de aanmaning niet betaald wordt? Stuur me een berichtje > valerie@zzp-struggles.com of vul het formulier in.